Γήσης Παπαγεωργίου

Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα και είναι απόστρατος Πλοίαρχος του ΠΝ. Το 1981 παραιτήθηκε από το ΠΝ εργάστηκε σε ναυτιλιακή εταιρία για δύο χρόνια ενώ παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στον χώρο του τύπου ως γελοιογράφος (ΠΡΩΤΗ, ΒΗΜΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΑΝΤΙ, ΕΙΚΟΝΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κ.ά) για περίπου μία δεκαετία και στην συνέχεια ασχολήθηκε με το γράψιμο. Από το 2002 η Ελληνοαμερικανική Ένωση του ανέθεσε  την έρευνα και καταγραφή σε σχέδια και κείμενα, της Ελληνικής Παραδοσιακής Φορεσιάς (με το αντικείμενο ασχολείται περίπου σαράντα χρόνια). Στόχος η κατά το δυνατόν πληρέστερη και ορθότερη παρουσίαση του αντικειμένου μέσα από 15 συνολικά τόμους με έως 1500 σχέδια, Την τεκμηρίωση του υλικού ελέγχει η Ακαδημία Αθηνών. ‘Ηδη έχουν κυκλοφορήσει οι επτά (7) πρώτοι τόμοι.

 ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Ε, ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ, Σκίτσα χωρίς λόγια. – ΣΝΔ  100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, Ιστορικό Λεύκωμα για τα 100 χρόνια της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων- LA CUISINE DES DIEUX,  Σε συνεργασία με τον Ντέμυ Ρούσω, Σαράντα πέντε διεθνώς επώνυμοι Έλληνες δίνουν συνταγές Ελληνικές. Χιουμοριστικό με σκίτσα – ΓΕΝΕΕΣ  14, Σκίτσα που είχαν  δημοσιευτεί στο ΒΗΜΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΦΑΡΟΙ, Καταγραφή της ιστορίας των φάρων μας με σκίτσα και ακουαρέλλες μου όλων των επιτηρούμενων φάρων. (Η πρώτη και μόνη έκδοση για τους φάρους μετά  από την εργασία του Λυκούδη του 1914), 1996, 2006, 2019 – ΕΛΛΑΣ, ΧΑΡΗΚΑ, Ευθυμογράφημα ιστορικό (εποχή του Οθωνα), 1996, 2019 –  ΕΛΛΑΣ, ΧΑΣΑΜΕ, – Ευθυμογράφημα  ιστορικό (εποχή Τρικούπη), 1997 – ΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ -Καταγραφή των στολών του ΠΝ σε σχέδια (μολύβια και ακουαρέλλες) και της ιστορίας τους από την εποχη του Καποδίστρια μέχρι σήμερα (Η πρώτη και μόνη εργασία που έγινε ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα), 1998 – ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ, 1999 – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ, ΔΩΚΑΜΕ,  Η ιστορία των  Ολυμπιακών Αγώνων.  Ιστορικό ευθυμογράφημα, 2000 – Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΘΙΑΣΟΣ, σκίτσα των μεγάλων Ελλήνων ηθοποιών του 20ου αιώνα με επιλογές απο παλιά, κείμενα δημοσιεύματα κλπ, 2000 – ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ, 7 Τόμοι, Μακεδονία, Θράκη, Θεσ-σαλία,  Ήπειρος ,  Κύπρος, Κρήτη, Πελοπόννησος.

<><><><><><>

Πάνος Στάμου (από το FB, 10.10.23)

Του «αδελφού και θείου μου» Γήση!

Έφυγε χθές ένας Φίλος, συνάδελφος, Άνθρωπος των Γραμμάτων και των Τεχνών, σκιτσογράφος (ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ, κι αλλού), ζωγράφος (ενδεικτικά έργα του Οι Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι, 16 τόμοι με ζωγραφισμένες τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές και κεφαλόδεσμους, οι στολές του Πολ. Ναυτικού, τελευταία έκθεση στο Ελ. Βενιζέλος …), ιστορικός λαογραφίας, λογοτέχνης, ποιητής, συγγραφέας, μα πάνω απ’ όλα ένας άνθρωπος με αισιοδοξία και αστείρευτο χιούμορ!

Τα τελευταία χρόνια ως εμπνευστής και δημιουργός της «Ανωτέρας Διοικήσεων Νοτίων Προ-αστείων», μιας παρέας αξιωματικών ΠΝ ε.α., ως Πρόεδρος μας μάζευε στον Ν.΄Ομιλο Φαλήρου (…”Καρέ Φαλήρου”), όπου συνεδριάζαμε σε jour fix (κάθε 1η Πέμπτη του μήνα), με μοναδικό θέμα …την πλάκα, το καλαμπούρι. Ιστορίες και αστείες αναμνήσεις από το ΠΝ, μετά μεζέ και τσίπουρου, όπου μας απήγγειλε πάντα τα πιο πρόσφατα πνευματικά σατιρικά γεννήματα του!

Ένας άδολος και δοτικός Άνθρωπος, με τεράστιο πνευματικό έργο, τον οποίο …δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να τιμήσει το ΠΝ (υπό οποιαδήποτε μορφή του)!!!…

Καλό ταξίδι θείε Γήση, χαιρετίσματα στον Τζιφόρο και στον Μπόστ….!

Ακολουθεί απόσπασμα Βιογραφικού:

«… Εισήλθε στη Σ.Ν.Δ. στις 24.09.1956, αποφοίτησε δε στις 26.06.1960 ως Μηχανικός Σημαιοφόρος.

Υπηρέτησε σε πλοία επιφανείας και σε τεχνικές, επιτελικές και διοικητικές θέσεις.

Το 1997, χρημάτισε Διευθυντής Σύνταξης της περιοδικής έκδοσης του ΓΕΝ Ναυτική Επιθεώρηση.

Γελοιογράφος, σκιτσογράφος και ευθυμογράφος με το προσωνύμιο Γήσης και, πέρα από τη συνεργασία του με πολλές εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικούς σταθμούς, το πλούσιο έργο του περιλαμβάνει τα: Ε, Ανθρωπάκο (1976), La Cuisine des Dieux (1990), Γενεές 14 (1991), Ελλάς Χάρηκα (1996), Ελλάς, Χάσαμε (1997), Έλληνες Γελοιογράφοι του 20ου Αιώνα (1999), Ο Μεγάλος Θίασος (2000) και Ολυμπιακοί Αγώνες… Δώκαμε, Δώκαμε!! (2000).

Επίσης, έχει γράψει τα κείμενα και εικονογραφήσει τα λευκώματα: Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, 100 Χρόνια στον Πειραιά (1985), Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι (1996, νέα συμπληρωμένη έκδοση 2006) και Στολές του Πολεμικού Ναυτικού (1998). Σκίτσα του έχουν αποτελέσει το θέμα των σειρών γραμματοσήμων Πλοία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1991) και Ελληνικοί Φάροι (1995).

Πολλά από τα έργα του συνοδεύτηκαν από παρουσιάσεις στην ελληνική και ξένη τηλεόραση. Παράλληλα, έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από πολλών ετών ασχολείται με την έρευνα, τεκμηρίωση και σχεδίαση των ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών και τη συγγραφή των σχετικών κειμένων για την έκδοση μεγάλου λευκώματος. Το έργο, το οποίο θα περιλαμβάνει περίπου 500 έγχρωμα σχέδια, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί το 2008.

Το 1972, πρότεινε στο Διοικητή Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού Α. Γιαννόπουλο (ΑΜ 720) την ίδρυση Ναυτικού Μουσείου σε κτίσμα του φρουρίου Φιρκά των Χανίων και, στη συνέχεια, ανέλαβε την υλοποίηση της πρότασης και την πρώτη οργάνωσή του.

Επίσης, το 2002 πρότεινε στην Περιφέρεια Κρήτης και ολοκλήρωσε τη δημιουργία Μόνιμης Έκθεσης Φάρων στον υπό ανακατασκευή φάρο της Γαύδου, τον νοτιότερο της Ευρώπης.

…»

Posted by atzirkotis

Navy Officer (retired) - Hellenic Navy and Navy of Cyprus National Guard

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.