Πηγή: https://www.kathimerini.gr/opinion/563034550/mechri-poy-tha-to-pane-oi-geitones/

Οσο περνάει ο καιρός, πάντα φαίνεται πιο καθαρά, σε όλα τα ζητήματα, η μεγάλη εικόνα. Δηλαδή, ποια ήταν η στόχευση των βασικών παικτών και πώς λειτούργησαν τα ενεργούμενά τους. Σε πρώτο χρόνο, χρειάζεται μεγάλη διορατικότητα και αναλυτική ικανότητα για να διαβάσει κάποιος τι κρύβεται πίσω από μια συμφωνία, καθώς οι εντάσεις θολώνουν και επηρεάζουν την κρίση. Στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό δεν ισχύει. Οι στόχοι ήταν δύο και ήταν ευδιάκριτοι, διότι ήταν ομολογημένοι: Να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και να προκληθεί εσωκομματικό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία. Το δεύτερο έχει αναλυθεί επαρκώς και στην πράξη απέτυχε. Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν διασπάστηκε, αλλά διάγει τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της.

Μετά τις πρόσφατες εκλογές στη γειτονική χώρα, το ερώτημα είναι μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Είναι γνωστό πως τη συμφωνία των Πρεσπών προσπάθησε να την υπονομεύσει η Ρωσία, γι’ αυτό και η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες. Φυσικά, το ενδιαφέρον της Ρωσίας δεν αφορούσε τη σύνθετη ονομασία ή τη γλώσσα των γειτόνων μας, αλλά το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία αίρονταν οι αντιρρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα εντασσόταν η γειτονική μας χώρα, με το νέο όνομά της, στο ΝΑΤΟ. Αυτό ήθελε να αποτρέψει η Ρωσία.

Σήμερα, τίθεται το ερώτημα εάν η νέα πολιτική των γειτόνων μας απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών οφείλεται αποκλειστικά σε εσωτερικούς λόγους ή εάν αυτοί οι λόγοι λειτουργούν προσχηματικά και τελικός στόχος είναι η έξοδος από το ΝΑΤΟ. Δηλαδή, αν η αναθεωρητική πολιτική των Μίτσκοσκι – Σιλιάνοφσκα έχει διεθνή, εξ ανατολών, στήριξη, που αποσκοπεί στην αναδιαμόρφωση του συσχετισμού των δυνάμεων στην περιοχή μας. Σημειωτέον πως και στη γειτονική Βουλγαρία παρατηρείται ανάλογη προσπάθεια, με ανάμειξη ξένου παράγοντα, να αποσταθεροποιηθούν οι φιλοδυτικές δυνάμεις. Αν υπάρχει σήμερα τελικά τέτοια ανάμειξη, αυτή στοχεύει και στην αποδυνάμωση της ελληνικής κυβέρνησης στις ευρωεκλογές, με την ενίσχυση των ρωσόφιλων κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της.

Οσοι επιχειρούν, μέσω της ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τους γείτονές μας, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στα Βαλκάνια ποντάρουν στο γεγονός ότι την εν λόγω συμφωνία ποτέ δεν την αγκάλιασαν οι λαοί που τους αφορούσε. Πέραν των επιμέρους ατελειών της, δεν εξέφραζε ένα πλειοψηφικό ρεύμα στις δύο κοινωνίες. Ηταν μια συμφωνία κορυφής με αποκλειστικό σκοπό, όπως προανέφερα, την ένταξη της τότε FYROM στο ΝΑΤΟ. Διότι μια συμφωνία η οποία αποτελεί το αίτημα της πλειοψηφίας των πολιτών και στις δύο χώρες, πολύ δύσκολα υπονομεύεται, πολύ δε περισσότερο ανατρέπεται. Και δεν αφήνει περιθώρια παρεμβάσεων σε δυνάμεις που επιχειρούν να ενθυλακώσουν τις πολιτικές τους στην εσωτερική δυσαρέσκεια.

Posted by atzirkotis

Navy Officer (retired) - Hellenic Navy and Navy of Cyprus National Guard

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.